Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο συχνή σε εμφάνιση μορφή αρθρίτιδας, και το ισχίο είναι η δεύτερη πιο συχνά προσβεβλημένη άρθρωση. Με τον όρο αρθρίτιδα γίνεται λόγος για φλεγμονή των αρθρώσεων. Προκαλεί πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις του σώματος, όπως τα γόνατα ή το ισχίο. Γνωστή και ως εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων ή αρθρίτιδα που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία, η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αποτελεί στην πλειοψηφία της μια εκφυλιστικής αιτιολογίας πάθηση, που μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά τους ασθενείς στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και να ασκήσει αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

Άρθρωση του ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από δύο σκέλη, ένα σφαιρικό και μια κοίλη υποδοχή. Το σφαιρικό τμήμα αποτελείται από την κεφαλή του µηριαίου οστού, η οποία εφάπτεται στην κοτύλη, δηλαδή την κοίλη υποδοχή της λεκάνης, και περιστρέφεται ελεύθερα μέσα σε αυτή. Τα άκρα και των δύο οστών σε μια άρθρωση καλύπτονται από μια λεία ολισθηρή επιφάνεια, γνωστή ως χόνδρος. Αυτός είναι ο μαλακός αλλά σκληρός ιστός που επιτρέπει στα οστά να κινούνται μεταξύ τους χωρίς τριβή. Παράλληλα, στην περιοχή αυτή υπάρχει µία µικρή ποσότητα αρθρικού υγρού, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό που διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης. Ανθεκτικοί σύνδεσμοι προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση, η οποία κινείται με τη βοήθεια ισχυρών μυών. Η δομή της άρθρωσης του ισχίου της δίνει ένα ευρύ φάσμα κίνησης υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η οστεοαρθρίτιδα κάνει τον χόνδρο στην άρθρωση του ισχίου να γίνει πιο λεπτός και τις επιφάνειες της άρθρωσης πιο τραχιές. Αυτό σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και δυσκαμψία.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου: Αίτια

Η ακριβής αιτία της οστεοαρθρίτιδας συχνά δεν είναι γνωστή, καθώς μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο εμφανίζει την πάθηση. Η οστεοαρθρίτιδα ξεκινά συνήθως σε άτομα άνω των 45 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Κάποιος προηγούμενος τραυματισμός όπως ένα κάταγμα και εργασίες που περιλαμβάνουν άρση βαρέων βαρών ή μεγάλες περιόδους ορθοστασίας, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας εκδήλωσης της πάθησης, καθώς αυξάνει την άσκηση πίεσης στις αρθρώσεις. Κληρονομικοί παράγοντες, συγγενής δυσπλασία του ισχίου, κάποια χρόνια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο.

Συμπτώματα Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου

Ορισμένοι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ενδέχεται να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης είναι η εκδήλωση πόνου και δυσλειτουργίας στην άρθρωση. Η δυσλειτουργία εκδηλώνεται με έντονη δυσκαμψία και χωλότητα, ασκώντας σημαντικά εμπόδια στην καθημερινότητα του ασθενούς. Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά σε διάστημα μηνών ή ετών. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από έναν πρόσφατο τραυματισμό. Ενδεχομένως ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι τα συμπτώματα παρέρχονται και ότι ο πόνος είναι χειρότερος στο τέλος της ημέρας. Οι επώδυνες περιοχές είναι συνήθως το κάτω μέρος της πλάτης, οι γλουτοί και η βουβωνική χώρα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης δυσφορία από την κορυφή του μηρού τους μέχρι το γόνατο. Μερικές φορές ο πόνος μπορεί ακόμη να ακτινοβολεί μέχρι και τον αστράγαλο.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου: Θεραπεία

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και την ηλικία του ασθενούς, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους ή το συνδυασμό και των δύο. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη διαχείριση του πόνου με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, την έναρξη στοχευμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Η αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνει την αλλαγή ορισμένων δραστηριοτήτων που ενδεχομένως ασκούν πίεση στην άρθρωση, και την απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου. Σε περίπτωση προχωρημένης μορφής οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, έχει ένδειξη η αρθροπλαστική. Η αρθροπλαστική ισχίου περιλαμβάνει τη χειρουργική τοποθέτηση μεταλλικών ή πλαστικών εμφυτευμάτων, τα οποία αντικαθιστούν τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετές διαφορετικές μεθόδους, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη προτιμώμενη μέθοδο προσπέλασης, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πρόσβαση στην άρθρωση.

Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου με Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE

Η πιο σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής είναι η ελάχιστα επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE. Στην τεχνική αυτή αλλάζει η κατεύθυνση από την οποία ένας χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου, επιτρέποντας τη διατήρηση του μαλακού ιστού που περιβάλλει την άρθρωση, προσφέροντας στον ασθενή ταχύτερο χρόνο επούλωσης και μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Με την τεχνική ABLE δεν τραυματίζεται καμία μυϊκή ομάδα των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση και γι’αυτό το λόγο η μέθοδος υπερτερεί όσον αφορά την ταχύτερη και βέλτιστη αποκατάσταση του ασθενούς. Η συγκεκριμένη τεχνική που εφαρμόζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και υψηλή ικανοποίηση των ασθενών ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές.