Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση, κι εκδηλώνεται με τη φθορά του χόνδρου που επενδύει τις επιφάνειες των αρθρώσεων. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό αντικαθίστανται με εμφυτεύματα, αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετές διαφορετικές μεθόδους, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη προτιμώμενη μέθοδο προσπέλασης, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πρόσβαση στην άρθρωση.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLEΜέσα από την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE, η οποία αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, αλλάζει η κατεύθυνση από την οποία ένας χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου επιδιορθώνεται με πρόσβαση του χειρουργού στην άρθρωση μέσα από το μεσοδιάστημα μεταξύ του τεντωτή μυός της περιτονίας και του μέσου γλουτιαίου μυός. Με αυτό τον τρόπο, ο ειδικά εκπαιδευμένος ορθοπεδικός χειρουργός είναι σε θέση να επιδιορθώσει την πάσχουσα περιοχή μέσω ενός φυσικού χώρου μεταξύ των μυών του πρόσθιου τμήματος του ισχίου, αντί να κάνει την τομή στην οπίσθια πλευρά, η οποία έχει τη δυνατότητα να βλάψει τους μύες που αποτελούν το κύριο σύστημα υποστήριξης της άρθρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης η άρθρωση του ισχίου εκτίθεται μεταξύ των πρόσθιων μυών, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια τομών στον ιστό ή αποκόλληση τενόντων. Μόλις επιτευχθεί η πρόσβαση, το τμήμα του άνω μηριαίου οστού, δηλαδή η κεφαλή και ο λαιμός του μηριαίου οστού και η υποδοχή του ισχίου ή αλλιώς κοτύλη προετοιμάζονται κατάλληλα για την εισαγωγή του εμφυτεύματος αντικατάστασης ισχίου. Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελείται από μεταλλικά ή πλαστικά εμφυτεύματα που αντικαθιστούν τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες. Αυτά ασφαλίζονται μέσα στο μηριαίο οστό και την κοτύλη, επιτυγχάνοντας σημαντικό βαθμό σταθερότητας. Έπειτα, με τη διενέργεια ακτινογραφίας διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων μέσα από την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE, ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό εύρος κίνησης μετά την επέμβαση.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE

Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική επιτρέπει τη διατήρηση του μαλακού ιστού που περιβάλλει την άρθρωση, επιτρέποντας άμεση σταθερότητα μετά το χειρουργείο, καθώς και πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο εξάρθρωσης, καθώς οι κύριοι μύες στήριξης παραμένουν άθικτοι. Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για λιγότερο χρονικό διάστημα, καθώς η μετεγχειρητική ανάρρωση κι αποκατάσταση πραγματοποιείται σαφώς συντομότερα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη τεχνική προσφέρει ταχύτερο χρόνο επούλωσης αλλά και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Η συγκεκριμένη τεχνική που εφαρμόζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και υψηλή ικανοποίηση των ασθενών ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές.