Ο όρος δισκοπάθεια αναφέρεται σε μια μορφή βλάβης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία μπορεί να προκύψει είτε ως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη, είτε ως εκφυλισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαιτίας παρατεταμένης φθοράς αυτού. Πλέον η πάθηση αντιμετωπίζεται με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται δισκοπλαστική.

Στην κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρουσιάζει αλλοιώσεις σε κάποιο σημείο του και μετακινείται από τη φυσιολογική του θέση, δημιουργώντας μια κήλη η οποία ασκεί πίεση στα νεύρα και προκαλεί πόνο. Η πάθηση αυτή μπορεί να εντοπιστεί τόσο στην περιοχή του αυχένα όσο και της μέσης. Όταν η δισκοπάθεια αφορά εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, χάνεται ένα τμήμα της δυνατότητας στήριξης αυτού εξαιτίας προοδευτικής φθοράς. Με τη φυσιολογική γήρανση των ανθρώπων, γερνούν και φθείρονται και οι δίσκοι με αποτέλεσμα τον πόνο στη μέση, τη μειωμένη ευκολία στην κίνηση και τη δυσκαμψία. Η δισκοπάθεια αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών και χρήζει αξιολόγησης από ειδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση και εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δισκοπάθειας εμφανίζεται μούδιασμα-μυρμήγκιασμα, πόνος και αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια. Από την αρχή ο ορθοπεδικός θα συστήσει ξεκούραση και αποφυγή των επικίνδυνων καθημερινών συνηθειών που τεκμηριωμένα επιβαρύνουν την πάθηση. Πιθανότητα να χρειαστούν κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα και θεραπεία με ζεστά επιθέματα, ειδικές κρέμες αλλά και μία σειρά φυσικοθεραπειών. Τέλος κάποιες μορφές άσκησης βοηθούν πολύ στην σωστή στάση του σώματος.

Στην περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος, η  δισκοπλαστική, με την οποία γίνεται ένεση ειδικού υλικού στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του και τον περιορισμό της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα. Η τεχνική αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις που έχει εκδηλωθεί πόνος στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση λόγω δισκοκήλης, ισχιαλγίας ή μηριαίου πόνου, που περιορίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική θεραπεία. Η δισκοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτεί ο ασθενής, καθώς πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που διενεργείται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας. Η διάρκεια της επέμβασης είναι ολιγόλεπτη και δεν κρίνεται απαραίτητη η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.