ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΗΣ

Τα κατάγματα της κνήμης είναι αρκετά συχνά γιατί το οστό είναι εκτεθειμένο στις άμεσες κακώσεις επειδή στερείται μυϊκώς επαρκούς κάλυψης (κτυπήματα στο «καλάμι»).

Συμβαίνουν είτε από κακώσεις υψηλής βίας είτε από ατυχήματα,ενώ είναι ένας συχνός τραυματισμός των αθλητών οφειλόμενος σε στροφική κυρίως κάκωση.

Το σκέλος θα παρουσιάσει οίδημα γύρω από το σημείο τραυματισμού,έντονο πόνο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση του γόνατος.

Το κάταγμα της κνήμης χρειάζεται άμεση ακινητοποίηση (σταθεροποίηση) με νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα για ανακούφιση από τον πόνο και ανάπαυση.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση με τη μέθοδο της εσωτερικής ή εξωτερικής οστεοσύνθεσης.

ΕΝΔΟΜΥΕΛΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΝΗΜΗΣ


Το κάταγμα του οστού της κνήμης αποτελεί ένα συχνό τραυματισμό και μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Η αντιμετώπιση του κατάγματος πρέπει να γίνει άμεσα με ακινητοποίηση του πάσχοντος σκέλους ο ασθενής να μεταφερθεί άμεσα σε ορθοπαιδική κλινική όπου και θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Σήμερα υπάρχουν σύχγρονοι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης που επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και πολλές φορές την άμεση φόρτιση της πάσχουσας κνήμης, μία εκ των οποίων είναι η ενδομυελική ήλωση. Μία μέθοδος χωρίς εκτεταμένες χειρουργικές τομές, δεν αποκολλούνται μύες και τένοντες και γίνεται εσωτερική ναρθηκοποίηση του κατάγματος και επιτρέπει στον ασθενή να πατήσει κάτω το τραυματισμένο του άκρο γρήγορα και ανώδυνα.

Έτσι,ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη λιγότερο ψυχολογική επιφόρτιση που φέρει ένας τέτοιος τραυματισμός.