Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει πλήθος ανθρώπων. Ο πόνος αυτός συνιστά μια πολύπλευρη ιατρική κατάσταση που προκύπτει από διάφορες πηγές. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, όπως τα γόνατα, τα ισχία, τους ώμους, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη. Ενδέχεται να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, μούδιασμα, τρίξιμο στις αρθρώσεις ή απώλεια εύρους κίνησης, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Συνεπώς, η κατανόηση των πιθανών αιτιών του πόνου στις αρθρώσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπευτικών σχεδίων και την επιτυχή ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Πόνος στις αρθρώσεις και οστεοαρθρίτιδα

Ο πιο κοινός ένοχος όσον αφορά τον πόνο στις αρθρώσεις είναι συνήθως η οστεοαρθρίτιδα. Η πάθηση αυτή είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας, λόγω της προοδευτικής φθοράς του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου. Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε άρθρωση, επηρεάζει συχνότερα τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι η παχυσαρκία, κάποιος τραυματισμός ή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Άλλη μια μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτή είναι μια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην επένδυση των αρθρώσεων, οδηγώντας σε φλεγμονή, πόνο και βλάβη στις αρθρώσεις. Συχνά επηρεάζει πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των καρπών και των κάτω άκρων.

Ως προς τη διαχείριση κι αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας είναι η μείωση του πόνου, η επαναφορά της λειτουργικότητας και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Η θεραπεία είναι πλήρως εξατομικευμένη με βάση την ηλικία του ασθενούς, τη συνολική κατάσταση της υγείας του, τη σοβαρότητα της πάθησης και τις πάσχουσες αρθρώσεις. Σε πρώτο στάδιο, η ήπια σωματική άσκηση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η φυσικοθεραπεία έχουν εξαιρετικά ωφέλιμα αποτελέσματα. Για προχωρημένες περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων με ειδικά εμφυτεύματα, ανακουφίζοντας τον πόνο και βελτιώνοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Πλέον, έχουν αναδειχθεί νέες, καινοτόμες τεχνικές αρθροπλαστικής, όπως η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ABLE και η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος PSI, οι οποίες ελαχιστοποιούν το τραύμα στους ιστούς και το μετεγχειρητικό πόνο, επιταχύνοντας την ανάρρωση του ασθενούς και την επάνοδό του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τραυματισμοί τενόντων κι εμφάνιση πόνου στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις και οι τραυματισμοί των τενόντων συνδέονται στενά καθώς οι τένοντες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των αρθρώσεων. Οι τένοντες είναι σκληρά, ινώδη κομμάτια ιστού που συνδέουν τους μύες με τα οστά, διευκολύνοντας την διενέργεια ενός τεράστιου εύρους κινήσεων. Όταν οι τένοντες τραυματίζονται ή εκδηλώνεται σε αυτούς φλεγμονή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις και να επηρεάσει τη συνολική λειτουργία της άρθρωσης.  Ο τραυματισμός των τενόντων μπορεί να κυμαίνεται από φλεγμονή και οίδημα έως μερική ή πλήρη ρήξη. Μια κοινή πάθηση που πλήττει τους τένοντες και μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις είναι η τενοντίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή ενός τένοντα, η οποία συχνά προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κατάχρηση ή ξαφνικούς τραυματισμούς και μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμένο πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία και περιορισμό της κίνησης των αρθρώσεων. Οι μερικές ή πλήρεις ρήξεις τενόντων μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε σημαντικό πόνο στις αρθρώσεις, αδυναμία και απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Οι τραυματισμοί των τενόντων απαιτούν εμπεριστατωμένη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία για την προώθηση της επούλωσης και τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Σε περιπτώσεις τενοντίτιδας, η συντηρητική αντιμετώπιση είναι συνήθως επιτυχής. Αυτή περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία, με σκοπό την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη σε περιπτώσεις ρήξεων τενόντων, καθώς δεν είναι εφικτό να επουλωθούν από μόνοι τους.

Τραυματισμοί συνδέσμων κι εμφάνιση πόνου

Ο πόνος στις αρθρώσεις και οι τραυματισμοί των συνδέσμων σχετίζονται επίσης στενά, καθώς οι σύνδεσμοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την υποστήριξη των αρθρώσεων. Οι σύνδεσμοι είναι ισχυρά τμήματα συνδετικού ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους, παρέχοντας σταθερότητα στις αρθρώσεις και ελέγχοντας τις κινήσεις. Όταν οι σύνδεσμοι υφίστανται κάποιον τραυματισμό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις και αστάθεια. Μερικοί συνήθεις τραυματισμοί των συνδέσμων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν τον τραυματισμό του έσω και έξω πλαγίου συνδέσμου του γόνατος, τη βλάβη σε συνδέσμους του ώμου, του αγκώνα, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπεία για τους τραυματισμούς των συνδέσμων ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση του τραυματισμού. Η ανάπαυση, η παγοθεραπεία και η ανύψωση αποτελούν αρχικά βήματα για τη διαχείριση των οξέων κακώσεων συνδέσμων. Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των γύρω μυών για την υποστήριξη της άρθρωσης. Ωστόσο, σοβαροί τραυματισμοί των συνδέσμων μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Μια από τις πιο κοινές επεμβάσεις για την αποκατάσταση ρήξης συνδέσμου είναι η συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου με τεχνική all inside. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι απαραίτητο για την ανάκτηση της λειτουργίας, της μυϊκής ισχύος και της σταθερότητας των αρθρώσεων.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση με διάφορες πιθανές αιτίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση του πόνου και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης, εφαρμόζει το κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ώστε ο πόνος στις αρθρώσεις να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητα των ασθενών.